خواستگاری بدون حضور پسر در قدیم مرسوم بود، در آن زمان برای انتخاب عروس، نزدیکان پسر مثل مادر، خواهر و.. برای داماد به دنبال دختر مناسب میگشتند و بعد از روشهای مختلف از زیبایی،سلامتی و… عروس خانم اطمینان حاصل میکردند، و داماد را مطلع کرده و اگر داماد موافقت میکرد و علاقه نشان میداد به همراه پدر و بزرگان فامیل به خانه دختر میرفتند و عروس را از پدرش خواستگاری میکردند و شیرینی میخوردند و روزی را برای مراسم بله برون که نهایتا یک هفته با آن زمان فاصله داشت انتخاب میکردند.
اما امروزه مراسم های خواستگاری بسیار دستخوش تغییر شده و شکلی جدید به خود گرفته است. بعد از اینکه داماد، دختر مورد علاقه خود را پیدا کرد، موضوع را با خانواده خود در میان میگذارد تا با خانواده دختر هماهنگ کنند و با تائید شرایط یکدیگر، شبی مشخص میشود تا برای خواستگاری به منزل دختر بروند. متاسفانه آشناییهایی که الزاما همیشه هم موفق نیست، ممکن است جوانان در محیط کار،تحصیل و… با یکدیگر آشنا شوند و در میانه راه به دلیل عدم حمایت خانواده موفق به ازدواج نشوند. البته در این زمان خانوادهها با صلاح دید خودشان منتظر میمانند تا نتیجه نهایی بینشان اعلام شود.
این گونه از روابط در خانوادهها در صورتی که کنترل شده و با اطلاع طرفین باشد و به احساسات و عواطف آنها آسیبی نرسد میتواند روش مناسبی باشد. طبق سنت ایرانی مقدمات خواستگاری، ابتدا یک روز مادر و خواهر یا بزرگتر به اتفاق پسر به منزل دختر میروند برای آشنایی و آمادگی برای رفت و آمد.
این جلسه خیلی کوتاه برگزار میشود و حرفهایی جدی و رسمی درباره امور، وضعیت عروس و داماد (وضعیت تحصیلی، اجتماعی، اقتصادی، شغلی و سلامت و… ) رد و بدل میشود و طرفین به این مصلحت میرسند که در جلسه مفصل تر برای خواستگاری رسمی به منزل دختر بروند. بهتر است در این جلسه دختر و پسر کمتر صحبت کنند و اجازه بدهند بزرگترها باهم آشنا شده و در مورد وضعیت دختر و پسر و خواسته هایشان با هم گفتگو کنند.
مراسم رسمی خواستگاری
در جلسه بعدی، پسر به اتفاق والدین خود با گل تزئین شده و شیرینی به منزل عروس میروند. این جلسه رسمی تر است و پدر نیز در جلسه خواستگاری حضور دارد. معمولا بهترین زمان جهت برگزاری این جلسه ساعات بعد از شام می باشد.
در سنتهای قدیم، عروس و داماد در جلسه خواستگاری سکوت می کردند و همه صحبتها و حتی معرفی دختر و پسر را بزرگترها انجام میدادند.اما امروزه عروس و داماد نیز با اجازه از بزرگترها و حفظ احترام به آنها در بحثها شرکت میکنند.
بهتر است در جلسه خواستگاری، از مهریه، شیربها، مسایل مادی، آداب و رسوم طرفین و… صحبتی نشود و این گونه صحبتها به “مراسم بله برون” موکول شود. اگر عروس و داماد آینده، از قبل با اخلاق و منش یکدیگر آشنایی نداشته باشند در این جلسه دو نفره، طرفین میبایست درباره خلقیات یکدیگر و مسایل کلی زندگی صحبت کنند تاپله ای باشد برای شناخت بیشتر طرفین. زمان جلسه اول خواستگاری حدود 2 ساعت طول میکشد و پس از آن خانواده پسر منتظر جواب خانواده دختر میمانند.
انتهای پیام/