پنجشنبه , 6 اردیبهشت 1403 - 5:40 بعد از ظهر

سبزه هفت سین اصلی‌ترین عضو سفره نوروز

طرز تهیه سبزه نوروز

به گزارش دهه شصتی‌ها،ا یرانیان از زمان باستان تا امروز به مناسبت هر یک از جشن‌های آئینی سفره‌ای پهن می‌کردند. در این سفره معمولا مواد غذایی تازه و سالمی قرار می‌گرفت که در زندگی روزمره‌ی مردم استفاده می‌شد و فلسفه‌ آن شکرگزاری برای داشتن این نعمت‌ها و داشته‌ها بود.

نوروز مهم‌ترین جشن باستانی ایرانیان است؛ جشنی که شروع شادمانه‌ فصل بهار و سال نو پیش روست.

ایرانیان نوید رسیدن نوروز را با چیدن سفره هفت سین می‌دادند. هفت سین سفره‌ای است که از هفت نعمت مهم و تأثیرگذار در زندگی ما تشکیل شده و هر کدام از سین‌ها نماد مفهومی در ادبیات و فلسفه است.

هر چقدر هم که در شلوغی‌های آخر سال و رفت‌وآمدهای پرتلاطم این روزها غرق باشید، درست کردن سبزه عید یکی از کارهای مهم پیش از عید است. هرچند که روزهای آخر اسفند خیابان‌ها سرتاسر محل فروش سبزه و ماهی شب عید هستند، اما درست کردن سبزه عید می‌تواند لذتی خاص و تجربه‌ای منحصربه‌فرد برای شما داشته باشد. پس، زمان را از دست ندهید؛ زیرا سبز شدن و جوانه زدن سبزه‌تان نسبت به نوع بذری که انتخاب می‌کنید، زمان می‌برد. اگر می‌خواهید سبزه‌ای زیبا و خوش‌آب‌ورنگ در سفره هفت سین خود داشته باشید، لازم است این فرایند را حدود ۱۰ تا ۱۵ روز پیش از عید انجام دهید.

بذر مناسب برای سبزه هفت سین

اگر بخواهیم طرز تهیه سبزه عید را شرح دهیم، اولین مرحله، انتخاب بذر مناسب است. شما می‌توانید برای سبزه عید خود از بذرهای متفاوتی استفاده کنید. گندم، جو، ماش وعدس هر کدام می‌تواند سبزه‌ای زیبا در سفره هفت سین شما باشند. فقط طول مدت جوانه زدن و سبز شدن آن‌ها متفاوت است. اگر همچنان از طرفداران سبز کردن گندم هستید، ده روز قبل از عید اقدامات لازم آن را انجام دهید. یک لیوان بزرگ گندم می‌تواند برای اندازه‌ی یک ظرف متوسط سبزه کافی باشد، اما اگر ماش یا عدس را بیشتر به‌عنوان سبزه عید می‌پسندید، ۱۵ روز زمان مناسبی برای رشد این بذرهاست.

بهتر است بدانید که سبز کردن شاهی، خاکشیر و تخمه آفتابگردان نیز در بعضی از شهرهای ایران رواج دارد. در صورتی که مایل به سبز کردن این بذرها هستید، بهتر است عجله نکنید و یک هفته پیش از عید برای درست کردن آن‌ها وقت بگذارید؛ زیرا این بذرها زودتر از بقیه سبز می‌شوند.

طرز تهیه سبزه نوروز

حتما شنیده‌اید که قدیمی‌ترها معتقد بوده‌اند درست کردن سبزه به دست آدم‌ها وابسته است. اگر کسی دست خوبی داشته باشد، بذرهایش به سبزه‌ای پر و سالم تبدیل می‌شود. این عبارت نشان‌دهنده‌ این است که برای رویش هر بذری و تبدیل‌شدن آن به سبزه لازم است علاقه و پشتکار داشته باشید. پس فارغ از درست یا غلط بودن این اعتقاد، برای این کار، عشق به رویش و سبزی داشته باشید و مراحل را با ترتیب زیر پشت سر بگذارید.

مرحله اول

ویژگی مشترک همه‌ی بذرها، مراحل اولیه درست کردن آن‌ها است. بذر خود را با مقدار گفته‌شده (یک لیوان برای یک ظرف متوسط سبزه) به مدت دو شب خیس کنید. در این مدت باید چند بار آب داخل ظرف را عوض کنید تا بذر شما ترش و به اصطلاح گندیده نشود.

مرحله دوم

هنگامی که جوانه‌های کوچکی از بذر بیرون آمدند، آن‌ها را به یک پارچه نم‌دار منتقل کنید. دقت کنید که پارچه باید حتما از جنس نخ باشد و البته نباید پارچه‌ای بسیار نازک و یا بیش از اندازه ضخیم را برای نگهداری بذرها انتخاب کنید.

مرحله سوم

بذرها را کاملا با پارچه بپوشانید و هر چند ساعت یک‌بار با اسپری آب، دستمال را نم‌دار کنید. توجه داشته باشید که اگر دستمال شما خشک باشد، امکان خراب شدن بذرها وجود خواهد داشت. همچنین باید بدانید که خیس بودن بیش از اندازه به رشد زودهنگام بذرها کمکی نمی‌کند. پس تعادل را در روند آب‌رسانی رعایت کنید.

مرحله چهارم

اگر پس از چند روز، جوانه‌های شما رنگ سبز پیدا کردند، به شما تبریک می‌گوییم. سبزه شما در روند درست رشد قرار گرفته و حالا لازم است که جایگاهی مناسب‌‌تر برایش در نظر بگیرید. بذرها را به ظرف موردنظر خود منتقل کنید. پیشنهاد می‌کنیم که برای درست کردن سبزه از ظروف فلزی استفاده نکنید. بهترین ظرف برای این کار ظروف سفالی هستند؛ اما اگر ظرف سفالی ندارید، ظرف چینی را جایگزین آن کنید.

بهتر است قبل از انتقال جوانه‌ها کمی ماسه کف ظرف بریزید. پس از انتقال نیز پارچه نخی را نم‌دار کنید و دوباره سطح جوانه‌ها را با آن بپوشانید. این کار را تا سبز شدن کامل سبزه‌ها ادامه دهید. بهتر است ظرف سبزه در خنک‌ترین قسمت منزل قرار گیرد تا طراوت بیشتری داشته باشد.

انتهای پیام/

درباره ی مهری درخوش

مطلب پیشنهادی

رونمایی از مجموعه داستان‌های شاهنامه با نگارش محسن دامادی

در سالروز بزرگداشت فردوسی؛ رونمایی از مجموعه داستان‌های شاهنامه با نگارش محسن دامادی انتشارات کتابسرای …

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *